Links - Abdijschool - Contact - Webmaster
De priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië

ALGEMENE AANWIJZINGEN KLOOSTER- EN ABDIJBEZOEK

terug

Een abdij of klooster is géén goedkoop hotel! Je bent er te gast. Heb respect voor de abdij/kloosterbewoners en hun leefregels, maar ook voor de andere gasten die zich willen bezinnen. De stilte dient altijd gerespecteerd te worden. Houd rekening met het feit dat de deuren vaak vroeg dicht gaan, en bel liever niet na 21 u.

Probeer van tevoren te bedenken wat je uit je verblijf wil halen. Zoek je alleen wat rust, wil je je bezinnen op iets of een bepaald programma volgen? Check de website voor informatie.

Voor sommige mensen kan een verblijf zelfs té stil zijn. Probeer zelf in te schatten wat je nodig hebt. Begin een eerste kloosterverblijf met 2 à 3 dagen om een goede indruk te krijgen. Een verblijf van enkele dagen tot een week is normaal.

Wees zelfredzaam, er is geen begeleiding voor zware psychische problematiek. Je kunt de broeders of zusters daar niet mee belasten. Ze zijn er niet voor opgeleid, al zijn ze wel heel dienstbaar.

Het wordt gewaardeerd en het is vaak zelfs gewenst als je ook telefonisch contact opneemt. Sommige abdijen en kloosters zijn drukbezet, vooral in de weekenden. Ook wil men je motivatie graag horen om je zo nog beter van dienst te kunnen zijn.

De gastenbroeder of -zuster is het eerste aanspreekpunt. Eventueel kun je voor een gesprek worden doorverwezen naar een ander. Spreek ze gerust aan als het nodig is, maar respecteer hun rust en stilte.

De kosten worden laag gehouden en zijn vaak net kostendekkend. Meer betalen kan altijd, en bij een laag inkomen zijn vaak regelingen mogelijk. De kosten zouden geen reden moeten zijn om niet te gaan. Kijk op de website of informeer naar de mogelijkheden.

De gastenkamers zijn meestal eenvoudig met een bed, tafel en stoel en een wastafel. Douche en toilet zijn vaak op de gang, maar soms is er een eigen badkamer. Bijna altijd vind je er een informatieblaadje, een Bijbel en andere religieuze uitingen zoals een kruis.

Het ‘slotgedeelte’ is waar de broeders of zusters wonen en is niet toegankelijk voor gasten. Dat geldt ook voor een gedeelte van de kloostertuin. Respecteer hun privacy!

Er is sprake van een dagorde met verschillende gebedsdiensten. Probeer er zoveel mogelijk bij te wonen. Sommige abdijen en kloosters verwachten dat je de dagorde in zijn geheel volgt, al mag je er gerust één missen. Anderen verwachten je minstens één dienst per dag te zien. Kijk op de website of vraag de gastenbroeder of zuster. Wees op tijd aanwezig, en pak één van de psalmen- of gebedenboekjes.

Men eet op vaste tijdstippen. Er is niet altijd gedacht aan vegetariërs of andere dieetwensen. Dit bespreek je best bij aanvraag. Vaak wordt er ook niet gesproken bij de maaltijden. In de priorij Bethanië verloopt het avondmaal sinds kort in stilte.

Binnenshuis mag nooit worden gerookt! Vaak zijn er rookmelders.

Wees jezelf, maar draag gepaste kleding. Je bent tenslotte te gast in een Godshuis.

De meeste abdijen en kloosters liggen afgelegen, op mooie plekken in of bij de natuur. Er zijn ook echte stadskloosters, al kan het binnen opvallend stil zijn. Sommige historische abdijen trekken veel toeristen, maar de meeste zijn niet of beperkt van binnen te bezichtigen. De kerk is wel meestal open.

Als je met de auto komt, vertrouw dan het laatste stuk van de route niet teveel op de navigatie. Die klopt niet altijd. Let de laatste paar kilometers op borden en kijk uit naar torenspitsen of markante gebouwen. Op de website staat vaak een routebeschrijving, en die kun je uitprinten.

terug
Copyright © 2022 Priorij Bethanië. All rights reserved Developed by To The Dot